„Acum, fiecare încearcă ceva pe drumul lui. Într-o lume în care fotbalul a devenit un business, și trebuie să acceptăm asta, e nevoie să știm să comunicăm. Trebuie să știm să implicăm mai mult suporterul în viața echipei. Vedem la cluburile mari din străinătate ce fac pentru suporteri, ce le oferă acestora și cât de mult îi iau în considerare”, explică Rada.
O rețea de socializare a fanilor din fotbal
Cu 17 meciuri în grupele Champions League, alături de Steaua și CFR, și cu experiențe fotbalistice în Occident, la Karslruher și Bari, actualul promotor al unui stil de viață sănătos prin sport ne dezvăluie că va lansa în curând o aplicație care să apropie cluburile de suporteri și invers: „Aplicația mobilă se va numi Kick-Off și va fi, de fapt, o rețea de socializare în care oamenii vor putea să-și ofere feedback cu tot ce se întâmplă la stadion, ce activități se fac, ce probleme întâmpină, de ce au nevoie. Încercăm să oferim, așadar, un canal de comunicare între fani și cluburi”.
Problema este dacă s-ar uita cineva de la cluburi la feed-back-ul pe care îl vor da suporterii, dacă oficialii grupărilor din România vor fi interesați de așa ceva. Rada este optimist: „Cu siguranță se vor uita, pentru că suporterii vor posta de la stadioane, vor interacționa între ei. Și, cel mai important, așa cum a spus, vor oferi aceste informații cu tot ceea ce se întâmplă la stadion. De la curățenie, condiții, toalete, magazin. Dacă vor dori, cluburile vor putea să îmbunătățească. Eu zic că trebuie să fie interesate de astfel de informații, ca să îmbunătățească această relație, această comunicare cu suporterii”.
Apropo de CFR, echipă la care Ionuț Rada a evoluat între 2010 și 2015, rămâne o enigmă prestația actualilor jucători în returul cu Pafos. L-am rugat pe fostul fundaș central să analizeze acum, la rece, returul cu Pafos. „Am văzut meciul, normal. Cred că a fost vorba de presiunea rezultatului, a calificării, deși veneau după 1-0. Au intrat atât de rău în meci și atât de relaxat, încât n-au mai putut să reacționeze”.
„Cea mai mare concentrare, în play-off-ul cupelor europene”
Ceferiștii au intrat rău, dar au continuat și mai rău, pierzând lamentabil, cu 3-0, în fața unei formații modeste, și ratând astfel calificarea în grupele Conference League. Rada explică: „Așa este, nu au avut niciun fel de reacție. Nici după primul gol primit, nici după al doilea și cu atât mai puțin după al treilea. Plus greșelile foarte mari ale unor jucători. Eu mi-aduc aminte de meciurile noastre de play-off european, fie că au fost în Champions League, fie în Europa League. Acelea erau cele mai importante meciuri ale sezonului. Nu există concentrare mai mare pe care trebuie să o ai decât atunci. La ei nu s-a văzut asta.”
De unde vine lipsa de concentrare, atât timp cât acești fotbaliști sunt plătiți bine pentru a juca sub presiune? Răspunde același Ionuț Rada: „Poate să vină fie din pregătirea jucătorului, individual, poate să vină din mesajul care a fost sau nu a fost transmis sau nu a fost înțeles cum trebuie de jucători. Poate să vină și dintr-o relaxare. S-au gândit că joacă împotriva lui Pafos, că au câștigat în tur cu 1-0, că mai dau un gol și după aia e ok. Sunt foarte multe aspecte care pot schimba atitudinea sau direcția unei calificări. Poate chiar problemele interne, nu avem de unde să știm dacă au fost sau n-au fost”.
Source link